Triggerpoint therapie

Triggerpoint therapie:

Triggerpoints ofwel spierknopen, zijn lokale verkrampingen in een spier. Deze kunnen pijn veroorzaken in de spier zelf en in de nabij gelegen lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken waaronder stress, overbelasting, verwondingen, verkeerde houding. Van buiten af zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes. Wanneer je er flinke druk op geeft kan dit uitstralende pijn opwekken in een nabij gelegen deel van het lichaam.

De gevolgen van triggerpoints:

  • De gehele spier wordt op spanning gehouden, dit leidt tot pijnlijke stijfheid van de spier.
  • Doordat de spier constant op spanning staat oefent deze veel trekkracht uit op de spieraanhechting (pees) waardoor er aanhechtingsproblemen kunnen ontstaan. Een bekend voorbeeld hiervan is de tenniselleboog.
  • Er kan inklemming van zenuwen plaats vinden als gevolg van hoge spanning in de spieren, wat bijvoorbeeld kan leiden tot een ischias. 

De behandeling:

De veiligste en meest effectieve manier om triggerpoints te behandelen is de diepe weefselmassage die rechtstreeks op het triggerpoint wordt gegeven. Deze diepe strijkingen verbeteren de circulatie en brengt onmiddellijke strekking teweeg. In eerste instantie zal de behandeling door een professional worden gedaan, deze zal na verloop van tijd met de klant streven naar zelfbehandeling

Massagepraktijk Beerta, triggerpoint, therapie